فهرست مطالب

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 37 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رحیم افشاریان *، محمدجعفر جوادی ارجمند صفحات 7-44
    سیاست امریکا درقبال ایران پس از انقلاب اسلامی، رویکرد تقابلی داشته و صرف نظر از ماهیت نظام جمهوری اسلامی، تحت تاثیر کانون هایی است که تا به امروز مانع از عادی شدن روابط دو کشور شده اند. بدون شک لابی های طرفدار اسرائیل نقش پررنگی در دشمنی دو کشور ایفا می کنند، اما در این میان، لابی های عربی نیز با حمایت برخی از حکومت های غرب آسیا سعی در تشدید خصومت ایران و امریکا دارند. پرسش کلیدی این است که «راهبرد اصلی لابی گری اعراب علیه ایران در سیاست خارجی امریکا کدام است؟» که از میان پاسخ های متفاوت، فرضیه «برجسته سازی قدرت ایران برای بر هم زدن نظم غرب آسیا از طریق تشدید و تداوم ایران هراسی در سیاست های ایالات متحده»، بهترین پاسخ است. لابی های عربی تاحدودی در نیل به اهداف خود در این زمینه موفق بوده اند، اما تحولات غرب آسیا و آینده انرژی (به ویژه در حوزه نفت)، سبب می شود که در بلندمدت چشم انداز تاثیرگذاری این لابی ها روشن نباشد و ادله این ادعا در مقاله حاضر واکاوی می شود. تلاش می شود با روش توصیفی، مولفه های اصلی در لابی گری اعراب استخراج و برمبنای تحولات جاری و تاکید بر چشم انداز دلایل تضعیف نقش این لابی ها، بررسی شود.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی امریکا، لابی گری، لابی اعراب، برنامه هسته ای ایران
  • سیدشمس الدین صادقی *، احمد رحیمی صفحات 45-78
    رودخانه های مرزی، ظرفیت تبدیل به اختلاف و کشمکش در میان مجتمع های نظامی- صنعتی کشورهای غربی دیر زمانی است که به دریافت سود سرشار از فروش سلاح های پیشرفته به کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس بهره مند شده اند. در این راستا، دولتمردان سیاسی غربی در حرکتی همسو با مدیران مجتمع های نظامی- صنعتی بطور پیوسته ایران را تهدیدی علیه امنیت کشورهای عرب منطقه خلیج فارس مطرح ساخته و با تاکید بر خطر ایران هسته ای، این تهدید را بسیار هراسناک جلوه گر می سازند؛ امری که درپی خود سرمایه های ملی هنگفتی را به پیمانکاران دفاعی مجتمع های نظامی- صنعتی غرب سرازیر می نماید. با توجه به این مهم، پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که چه رابطه ای بین پروژه ایران هراسی و منافع مالی مجتمع های نظامی- صنعتی غرب در منطقه خلیج فارس وجود دارد؟ برای پاسخ به پرسش یادشده، این پژوهش فرضیه حاضر را به سنجش می گذارد: مجتمع های نظامی- صنعتی از خلق پروژه ایران هراسی، درپی بیشینه ساختن منافع تجاری خود از طریق گسترش صادرات اسلحه به کشورهای منطقه خلیج فارس و دامن زدن به رقابت های بی پایان تسلیحاتی در این منطقه هستند. روش تحقیق در این پژوهش تحلیلی- توصیفی است و ابزار گردآوری اطلاعات کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: ایران هراسی، مجتمع های نظامی- صنعتی غرب، تجارت اسلحه، خلیج فارس
  • جلیل بیات * صفحات 79-105
    موضوع حقوق بشر به عنوان یکی از هنجارهای مورد پذیرش نزد اتحادیه اروپا به شمار رفته که رعایت آن به عنوان یکی از پیش شرط های اتحادیه برای تعمیق روابط با طرف ثالث مورد تاکید قرارمی گیرد. از این منظر اتحادیه اروپا رعایت حقوق بشر را به عنوان پیش شرط تعمیق روابط و انعقاد قرارداد TCA با ایران قرارداده است. به عبارتی اتحادیه اروپا خواستار آن است که میان رعایت حقوق بشر در ایران و افزایش روابط تجاری با این کشور، یک رابطه مستقیم برقرار کند. لذا این پژوهش سعی دارد رابطه میان این دو متغیر (حقوق بشر و روابط تجاری) در روابط میان ایران و اتحادیه اروپا را در سه دوره تاریخی ریاست جمهوری هاشمی، خاتمی و احمدی نژاد بررسی کند. سئوال اصلی پژوهش این است: مسئله حقوق بشر در ایران چه تاثیری بر روابط تجاری میان ایران و اتحادیه اروپا دارد؟ با توجه به آمار تجارت میان ایران و اتحادیه اروپا در سه دوره تاریخی مورد بررسی، فرضیه اصلی چنین است: مسئله حقوق بشر نزد اتحادیه اروپا بیشتر به عنوان ابزاری جهت رسیدن به اهداف سیاسی درباره ایران مطرح است. به عبارتی برخلاف آنچه اتحادیه اروپا ادعا می کند، حقوق بشر رابطه ای مستقیم با روابط اقتصادی برای این اتحادیه ندارد. یافته های پژوهش نشان می دهد در برخی دوره ها که حقوق بشر از دیدگاه اتحادیه اروپا نقض شده است، اتفاقا روابط تجاری میان ایران و اتحادیه اروپا افزایش یافته و برعکس.
    کلیدواژگان: ایران، اتحادیه اروپا، حقوق بشر، روابط اقتصادی، واردات، صادرات
  • حمیدرضا شعبانی فرد * صفحات 107-130
    شورای امنیت سازمان ملل قدرتمندترین نهادی است که تاکنون در عرصه بین الملل ایجاد شده است. وجود و قدرت این نهاد آنچنان که در منشور ملل متحد آمده، ضامن بقای تمامیت جامعه بین المللی است. این نهاد که ضمنا سیاسی ترین رکن ملل متحد نیز قلمداد می شود، ممکن است در تصمیم گیری های خود تحت تاثیر ملاحظات سیاسی، اقدام به صدور قطعنامه هایی نماید که ناقض حقوق بین الملل و احیانا قواعد آمره باشد. چندی است فعالیت های موشکی کشورمان به یکی از چالش های سیاست خارجی تبدیل شده است؛ تا جایی که در قطعنامه های شورای امنیت، در خصوص فعالیت های اتمی ایران طی موادی به آن پرداخته شد و در گفت وگوهای ایران و شش قدرت جهانی در موضوع اتمی نیز بخشی از مذاکرات را به خود اختصاص داد. نوشتار حاضر مشروعیت فعالیت های موشکی جمهوری اسلامی ایران را ذیل قطعنامه های اخیر شورای امنیت با روش تحلیلی توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، اسناد سازمان ملل، مقالات و سایت های معتبر علمی و مصاحبه مقامات ارشد وزارت امور خارجه و تیم مذاکره کننده هسته ای بررسی نموده است. در بخش اول این مقاله اعتبار تصمیمات فصل هفتمی شورا با توجه به منشور ملل متحد مورد نقد قرارگرفته و در بخش دوم با بررسی بندهای مرتبط با فعالیت موشکی در قطعنامه 2231، این نتیجه به دست آمده که قطعنامه محدود کننده فعالیت های موشکی ایران است.
    کلیدواژگان: شورای امنیت، منشور ملل متحد، موشک های بالستیک، قطعنامه 1921، قطعنامه 2231
  • سجاد بهرامی مقدم * صفحات 131-161
    این مقاله به کشمکش چین و ایالات متحده در حوزه دریای شرقی و دریای جنوبی چین می پردازد و در این راستا بر این سئوال متمرکز است که چه عواملی سبب افزایش تنش بین ایالات متحده و چین در حوزه دریای شرقی و دریای جنوبی چین شده است؟ در پاسخ، این فرضیه طرح می شود که ظهور قدرت دریایی چین، به چالشی برای تفوق دریایی امریکا در حوزه دریای شرقی و دریای جنوبی تبدیل شده است و تقلای بین گسترش دریایی چین و حفاظت از تفوق دریایی امریکا به کشمکشی بزرگ تبدیل شده که تنش بین دو دولت را افزایش داده است. از منظر نظریه نوواقع گرایانه ثبات هژمونیک رابرت گیلپین و به روش تبیینی به بررسی فرضیه پرداخته شده است. یافته های این مقاله نشان می دهد که رشد اقتصادی چین به تدریج منابع و ضرورت های گسترش قدرت دریایی این دولت را افزایش داده است و تفوق دریایی ایالات متحده در پیرامون قلمرو دریایی چین به طور فزاینده ای با چالش ظهور چین روبرو می شود. همچنین این مقاله این ایده را مطرح می کند از آنجا که رشد اقتصادی نتیجه نوآوری در فنون و تکنولوژی است، در درجه نخست رشد دولت هایی پیرامونی در نظام بین المللی تابعی از نرخ اقتباس فنون و تکنولوژی از جوامع توسعه یافته صنعتی است و چنین نرخ اقتباس بالایی در چین، عاملی تعیین کننده در رشد شتابان ثروت و قدرت ملی این دولت بوده است.
    کلیدواژگان: ثروت اقتصادی، قدرت دریایی، دریای جنوبی چین، دریای شرقی چین، ایالات متحده
  • محمدرضا آدابی *، داود کیانی صفحات 163-194
    مقاله حاضر به بررسی عوامل اصلی شکل دهی به جایگاه غرب آسیا در سیاست خارجی چین از سال 2008 تا 2017 میلادی می پردازد. موقعیت استراتژیک چین در دهه های اخیر که به طور عمده متاثر از رشد اقتصادی و بالطبع آن توان نظامی و دیپلماتیک است، سیاست خارجی این کشور را در حوزه های مختلف دچار تحول کرده است. یکی از مناطقی که در سال های گذشته در سیاست خارجی چین مورد بازتعریف قرار گرفته است، منطقه غرب آسیا است. امروزه جمهوری خلق چین اهمیت قابل ملاحظه ای برای غرب آسیا قائل است؛ به گونه ای که جایگاه غرب آسیا در سیاست خارجی این کشور ارتقا یافته است و چین در آن منافع استراتژیکی خود را در حوزه های اقتصادی و امنیتی دنبال می کند. بر این اساس، مقاله حاضر در صدد پاسخ به این پرسش است که عوامل تحول تدریجی در سیاست غرب آسیا ای چین در طول سال های 2008 تا 2017 کدامند؟ پژوهش پیش روی با روش توصیفی-تحلیلی، به این سئوال چنین پاسخ می گوید که بحران مالی جهانی سال 2008 و کاهش تدریجی ارزش استراتژیک غرب آسیا برای امریکا و افزایش اتکا اقتصاد چین به واردات سوخت های فسیلی، از عوامل اصلی تحول تدریجی سیاست غرب آسیا ای چین از اصل عدم مداخله به سیاست گسترش تعاملات اقتصادی-سیاسی است.
    کلیدواژگان: چین، غرب آسیا، امنیت انرژی، سیاست خارجی، بحران مالی
|
  • Rahim Afsharian *, Mohammad Jafar Javadi Arjmand Pages 7-44
    US foreign policy toward Iran after the Islamic Revolution has had an adversarial approach and has been under the influence of centers of power against the normalization of ties between the two countries. Pro-Israel lobbies, without doubt, play an important role in adversely affecting US-Iran relations. Yet, Arab lobbies supported by some countries in the Middle East try to intensify the hostility between the US and Iran. The main question this paper tries to answer is “How Arab lobbies influence US foreign policy against Iran?” It’s assumed that portraying Iran’s power to be destructive to Middle East stability in order to intensify Iran-phobia and influence US foreign policy against Iran is the strategy these lobbies pursue. Arab lobbies have partly succeeded in achieving their goals, but the development in the Middle East and the future of energy (especially oil) cause the long-term outlook of these lobbies to be unclear. Using descriptive-interpretive this paper tries to analyze the main components in Arab lobbying and the reasons for the weakening of their role based on current developments and strategic foresight.
    Keywords: US Foreign Policy, Lobbying, Arab Lobby, Iran Nuclear Program
  • Seyyed Shamsoldin Sadeghi *, Ahmad rahimi Pages 45-78
    The military- industrial complexes in the West are accustomed to the benefits of selling advanced weapons to the Arab countries of the Persian Gulf. The western statesmen constantly call Iran a threat to the security of the Arab countries of the Persian Gulf and project a horrifying image of Iran underlining its nuclear program. This leads to the flow of capitals to the accounts of the owners of the western military – industrial complexes. The question here is what is the relation between the iranophobia project and the interests of the western industrial – military complexes in the Persian Gulf? The answer to this question is that the military – security complexes are after maximization of their trade benefits through expansion of their weapons sales to the Persian Gulf countries and intensifying the endless arms races in the region. The methodology in this research is analytical – descriptive and the data are gathered using archival resources.
    Keywords: Iranpphobia, western military industrial complexes, arms trade, Persian Gulf
  • Jalil Bayat * Pages 79-105
    Human rights is a norm adopted by the European Union that should be observed by the third parties with whom the union shall expand relations. This has made human rights a precondition for deepening of relations with Iran and particularly signing the TCA. In other words the European Union has tried to build a direct link between human rights observation and increase of trade relations with Iran. This paper studies such a link in three eras of Hashemi Rafsanjani, Khatami and Ahmadinejad. The main question is what imprint human rights has left on the trade relations between Iran and the European Union. Having the data of the volume of trade between the two parties in the three mentioned historical eras, the hypothesis is that for European Union human rights is an instrument serving political purposes with respect to Iran. In other words, unlike what the European Union claims human rights has no direct link with the trade relations with Iran. The increase in the volume of such relations in times of the alleged human rights violations in Iran is an indication to that.
    Keywords: Iran, European Union, economic relations, imports, exports
  • Hamid Reza Shabani Fard * Pages 107-130
    The United Nations Security Council is the most powerful international institute ever. The existence and power of this council as stipulated in the charter of the United Nations is the guarantor of the survival of the international community. This institute which is the most political body of the United Nations may under political considerations issue resolutions in violation of the international law. For some time now, the missile program of Iran has turned into a foreign policy challenge addressed by some of the Security Council’s resolutions and discussed in the Iran and the great powers negotiations over the nuclear issue. This paper studies the legitimacy of the Iran’s missile program in the backdrop of the United Nations Security Council resolutions using archival resources as well as interviews with the high ranking officials in the ministry of foreign affairs and the members of the nuclear negations team. In the first part, the credibility of the seventh chapter of the United Nations charter would be critiqued and in the second part the articles related to the nuclear activities within the 2231 resolution would be studies and concluded that this resolution confines Iran’s nuclear activities.
    Keywords: the Security Council, the United Nations charter, ballistic missiles, 1921 resolution, 2231 resolution
  • Sajjad Bahrami Moghadam * Pages 131-161
    This paper studies the competition between China and the United States in the eastern and southern flanks of the China Sea and concentrates on the question of what factors have exacerbated tensions between China and the United States in the eastern and southern seas. In response I hypothesize that the rise in china’s sea power has challenged the United States marine preponderance which has resulted in the increase in the two countries tensions. The thesis is tested using Gilpin’s neorealist theory of hegemonic stability. The author discusses that the rise in china’s economic growth has increased this country’s marine power, challenging the United States sea superiority around the sea of china. The author also discusses that since the economic growth is a result of innovation in technology, the rise in power of the marginal states in the periphery of the international system is tied to their replication of industrial know-hows in the developed countries. This explains why china’s success in replication has translated to the rise in its wealth and power.
    Keywords: economic wealth, sea power, South China Sea, East China Sea, the United States
  • Mohammad Reza Adabi *, Davood Kiani Pages 163-194
    In this paper the main factors constituting China’s foreign policy regarding the Middle East from 2008 to 2017 is studied. China’s strategic position in the previous decades is impacted by its growth and military and diplomatic capability and has transformed its foreign policy in different areas. One region redefined in the previous years is the Middle East. China gives considerable significance to the Middle East so that Beijing pursues strategic interests in this region in economic and security domains. The paper seeks to answer this question that what are the factors contributing to gradual transformation in Chinese Middle Eastern policy from 2008 to 2017 The author argues that the gradual decline of the strategic importance of the Middle East for the United States and the increasing need of China to fossil fuels are among the major factors of gradual transformation of Chinese Middle Eastern policy from non – intervention to expansion of economic and political interactions.
    Keywords: China, Middle East, energy security, foreign policy, financial crisis